Zichtbaar

Zichtbaar  

Aanleiding voor het leertraject Leiderskunst was de vraag van mijn leidinggevende: 'waar wil jij staan over 5 jaar?' Een antwoord op deze vraag kwam op de eerste avond van het programma in de vorm van de leervraag: “Ik sta mezelf toe om zichtbaar te zijn”. Maar ja, hoe doe je dat? Een van de aangereikte instrumenten was het talentenspel. Ik ontdekte vertrouwde en verrassende talenten waarmee ik mijn zichtbaarheid binnen de organisatie vorm kon geven. Toen ik voldoende houvast voelde en aangaf interesse te hebben in een andere klus, werd ik overspoeld met verzoeken. Natuurlijk was ik gevleid, maar tegelijkertijd kwam ik in een spagaat: “Wat wordt van mij verwacht, wat verwacht ik ervan? Waar sta ik in het proces, hoe blijf ik bij mezelf, behoud ik mijn eigenheid. Wanneer zeg ik dat het teveel is!”

 

Maar waar ligt nu mijn passie?

Een belangrijke leerervaring was om, bij alles wat zich aan werk aan mij aandiende, gefocust te blijven op een goede balans. Mijn enthousiasme moet steeds bijgestuurd worden en prioriteiten stellen is meer dan nodig. Om alle ballen in de lucht te houden schiet ik gauw in de valkuil van snel en hard werken om mijn lijstjes af te kunnen vinken. Hierdoor vergeet ik te voelen wat ik er eigenlijk leuk aan vind. Ik ben nieuwsgierig en leergierig en altijd op zoek naar een volgend doel, maar waar ligt nu mijn passie?

Door Leiderskunst heb ik geleerd dat ik verwerkingstijd mag inlassen om zo stil te staan bij mijn gevoelens en ervaringen. Op deze manier kan ik beter herkennen waar mijn passie ligt.

 

Koersmaatje

Volhardend als een mens kan zijn in het vasthouden aan oude gewoontes, viel het niet mee om te voelen wat nu goed was voor mij. De begeleiding en ondersteuning van mijn (volwassen) dochter als koersmaatje waren fijne ankerpunten tijdens momenten van vertwijfeling. Haar eerlijke en vaak confronterende feedback hebben ervoor gezorgd dat ik niet teveel van de uitgezette koers afweek.

 

De verse blik van mijn koersmaatje Silke

'Dit leertraject biedt naast inzichten ook de mogelijkheid om deze gelijk in de praktijk te brengen. Simone kon daardoor meteen ontdekken of de opgedane inzichten ook daadwerkelijk goed voelden en aansloten bij haar passies. De nieuwe hobbels die ze daarbij tegenkwam, kon ze goed bespreken met mij als haar koersmaatje, met haar coach en met de groep. Het is mooi om te zien dat Simone op deze reis haar passies (her)ontdekt heeft, zodat ze naast hard werken vooral weer vanuit haar hart kan werken! Voor mij als koersmaatje was het fijn om dit van zo dichtbij mee te mogen maken. Het bood mij de kans om ook stil te staan bij waar mijn passies nu eigenlijk liggen en hoe ik die in mijn werk tot uiting kan laten komen.'

 

Simone Koster

Assistent projectmanager bij de gemeente Amersfoort