Dansend de deur uit

Somberen  
Ik had van te voren niet echt een beeld bij het leertraject. Toen ik mij aanmeldde ging het bedrijfsmatig minder goed, wat een ook een negatief effect had op mijn eigen doen en laten. Ik dacht dat ik mijn pad liep maar ontdekte dat ik er vanaf geraakt was. Ik was aan het ‘somberen’. In de krant viel mijn oog vooral op berichten als: ‘mensen boven de 50 kunnen het wel schudden’. Kortom, ik was nogal van mijn geloof afgeraakt en zag geen oplossingen meer. 

Spelenderwijs
Omdat ik Mekander ken als een betrouwbare club heb ik me ingeschreven voor het leertraject. Daardoor heb ik mezelf opnieuw leren kennen. Dat begon met de persoonlijke leervraag. Ik was blij verrast dat ik die met de hulp van de begeleiders en in de juiste sfeer al op de eerste avond kort en krachtig onder woorden kon brengen. De leervraag loopt als een rode draad door het hele programma, één van de sterke punten van Leiderskunst. Door de verscheidenheid van werkvormen die een beroep doen op zowel het fysieke, het mentale en mijn gevoel heb ik mijzelf beter waargenomen. Dat leverde bijzondere ervaringen op. Ik leerde gaandeweg spelenderwijs om dichter bij mezelf te staan en raakte er van overtuigd dat dit voorwaarde is om te leven en te Zijn.

Een succesfactor is zeker dat de programmaleider altijd aanwezig is. Daarnaast zijn de trainers hele verschillende mensen met ieder een eigen inbreng. Dat brengt luchtigheid. De trainers hebben mij ook geleerd mijn talenten opnieuw te ontdekken en serieus te nemen. De ‘kunstenaar’ was ik uit het oog verloren, mijn ‘verzoener’ was de laatste tijd wel erg veel aan het werk geweest. Mijn vergeten talent heb ik opnieuw en met overtuiging kunnen inzetten. Dit had ook zijn uitwerking op mijn werk. Verrassend aspect: door mijn houding en opstelling te veranderen, veranderde ook mijn omgeving.

Dansend de deur uit
Iedere ochtend als ik de deur uitga zegt mijn vrouw: ‘fijne dag’. Als ze dat vorig jaar zei was mijn gedachte: ‘het zal wel’. Ik sta nu anders in de wereld en denk: ‘jazeker, ik heb zin in deze dag’. Het leertraject Leiderskunst en mijn ontwikkeling hebben me geluk gebracht. Natuurlijk, het is niet altijd feest, maar ook als het ‘pet’ is kan ik sneller relativeren. Ik heb mijn talenten herontdekt en geleerd ze serieus te nemen, om ze spelenderwijs en blijmoedig in te zetten! Tot groot genoegen en plezier van mijn omgeving. Die steekt er (voor wie er ontvankelijk voor is) ook wat van op, wat mij een gevoel van enorme kracht geeft.

Ja echt, als mijn vrouw mij ‘s ochtends nu een fijne dag wenst, ga ik dansend de deur uit en kom ik lachend weer thuis.

Jan Roelofs
Mede-eigenaar Penta Rho, adviesbureau voor organisatie- huisvestingsvraagstukken in het onderwijsveld.