De Verandermeander

De Verandermeander is een praktisch model dat van toepassing is op ieder mens en elke organisatie. Het is een werkzaam hulpmiddel dat je helpt om ook in tijden van veranderingen zelf aan het roer te staan van jouw leven en werk, in dialoog met de mensen om je heen. In het boek "De Verandermeander, Stromend Leiderschap" wordt het model uitgebreid beschreven en geillustreerd met praktijkvoorbeelden.

De Verandermeander geeft de natuurlijke volgorde van het ontwikkelingsproces aan. Een proces dat bestaat uit een aantal stappen dat zich steeds herhaalt. De Verandermeander bestaat uit 3 opeenvolgende fasen:

  • Bewust worden
    Het bereiken van een bestemming begint met bezinning. De tijd nemen om te kunnen luisteren naar jezelf en de organisatie. Je bewust worden van de ambities en de keuzes die je hebt. Aanhoren wat er leeft en speelt en dit zonder oordeel binnen laten komen. Mekander begeleidt dit proces van 'stilvallen om vooruit te komen'.

  • Kiezen
    De grote valkuil bij organisatieveranderingen? Dat mensen die de verandering moeten dragen, onvoldoende tijd nemen om zich de verandering eigen te maken. Want veranderen betekent kiezen; voor een richting, een koers, een bestemming. Mekander helpt organisaties te kiezen. Dat heeft consequenties. Als je gaat voor het één, moet je het ander loslaten.

  • Verwezenlijken
    Na het kiezen van de bestemming, begint de verandering vorm te krijgen. Mensen ervaren hoeveel kracht het geeft om op weg te zijn richting die bestemming. Vanaf één punt, het hier en nu, kijk je er reikhalzend naar uit. De route naar de bestemming geeft mensen betrokkenheid, kracht en plezier. Maar tegelijkertijd kan het een intensieve route zijn. Het verwezenlijken van ambities vraagt moed, discipline en hard werken. Mekander gidst mensen en organisaties op deze route.