Aapjes op mijn schouder

Te rade gaan bij mezelf 

Tijdens een onderzoek naar processen op mijn afdeling is het afgelopen jaar een aantal zaken naar voren gekomen waarvan duidelijk werd dat die aandacht nodig hebben. Een van deze zaken betrof mijn leiderschap. Een aantal genoemde feedback punten wist ik eigenlijk al wel. Maar doordat ze nu expliciet werden gemaakt moest ik een aantal zaken in mijn aansturing wel veranderen. Ik was er ook ontvankelijk voor. Het leertraject Leiderskunst kwam daarom op het goede moment. Het is een traject dat niet gaat over trucjes, maar over te rade gaan bij jezelf; wat vind ik belangrijk !!

 

Tussentijd

Een van de belangrijkste handvatten die me tijdens het leertraject zijn aangereikt is het nemen van tussentijd. Die pas ik vaak toe voor mezelf; ik ga terug naar het nulpunt en stel mezelf de vraag: waar ben ik nu mee bezig? Daardoor plaats ik alles in perspectief en voorkom ik dat ik ergens als een blinde invlieg.

Mijn missie is: ‘Streef naar zelfstandigheid’. Dat geldt voor mezelf én voor anderen. Sommige medewerkers hebben liever dat ik hen zeg wat ze moeten doen. Maar ik stimuleer mijn mensen om eigen initiatief te nemen. En dat betekent óók dat ze verantwoordelijkheid nemen als het niet goed gaat.

 

‘Zo wil ik je graag zien’

In vergelijking met pakweg een jaar geleden merk ik dat ik nu grip heb; mijn afdeling is fors gegroeid en groter dan ooit, maar door het aanbrengen van structuur en duidelijkheid heb ik het rustiger. Ik ben meer leiding gaan geven op afstand. Werkprocessen zijn anders georganiseerd waardoor ik me steeds meer bezig houd met de grote lijnen. In het begin ging dat niet altijd zonder slag of stoot. Maar de wisselwerking tussen mij en mijn drie teamleiders verloopt steeds soepeler. Dat bevalt me goed! Mijn vertrouwen is groeiende, ik betrek anderen nu meer in wat er in mij omgaat en ben meer ontspannen.

Toen ik recentelijk een keer op mijn gemak zat, mezelf uitrekkend achter het bureau, kwam mijn leidinggevende breed grijnzend binnen met de woorden: ‘zo wil ik je graag zien’.

Als er nog een vervolgcursus op deze is - dan wil ik wel weer een keertje.

 

Albert Jan Reinders

Hoofd Personeels- en Salarisadministratie, Onderwijsbureau Twente